"I skal som par måske genfinde hinanden i hverdagen og i sexlivet. I skal måske vande jeres egen græsplæne, se det gro og anskue det fra nye vinkler og have sygdom med som modspiller der skal tackles. Men uden hjælp er det som at køre om natten uden lys på bilen"

Tekst: Martin Mogensen

Må jeg stille dig et personligt spørgsmål? Hvor vigtig er din seksualitet i dit liv?

Og nu tænker du, ‘det kommer da overhovedet ikke dig ved, men det spiller da en vis rolle’. Jeg spørger igen om lidt, måske er dit svar lidt anderledes.

Vi håber alle at gå fri for en ulykke eller svær sygdom der ændre vores liv markant, så markant at der skal ofres store mængder tid i sundhedsvæsnet, operationer, medicin og psykisk omstilling for et nyt fodfæste, en ny hverdag hvis udfaldet bliver en langvarig medicinsk behandling, kørestol eller måske amputation. Desværre er listen ikke udtømmende og vi må bare erkende, at på et tidspunkt i livet bliver vi ramt af noget. Men før den tid, da var dit liv måske lidt mere på skinner med hverdag, mand/kone, børn – måske single og fokuseret på noget andet.

Men en ting er sikker: du var formentlig afklaret med din identitet som mand eller kvinde og vidste hvad du ville, du havde planer, drømme og håb – og vellidt af familie og venner for den, du er. Og det er faktisk en del af din seksualitet – din identitet som menneske. Og helt dybest inde, er din seksualitet lige så vigtig som mad, drikke og den luft du indånder  og er afhængig af, hverdag.

Billede: Martin Mogensen Photography – rawshot.dk

Forestil dig så, at alt det bliver revet midt over – nu skal du igennem et sygdomsforløb, måske resten af livet, accept og tilpasning vil fylde rigtig meget. Og når du er landet, sammen med partner/familie – måske endda længe før, vil du komme til en erkendelse af, at der mangler brikker i dit liv – brikker sundhedsvæsnet ikke bare giver dig og som du næsten ikke kan få dig selv til at spørge om. Men nærhed og intimitet er enormt vigtigt under sygdom. For begge parter og i forskellig grad.

Efter alt det de har gjort for mig nu, kan jeg jo ikke tillade mig at bede om hjælp til det…’ tænker du, givetvis. Og måske har du heller ikke oplevet den mest positive stemn
ing fra læger eller sundhedspersonale der kan forekomme både presset og stresset. I bedste fald, så er du langt fra den første og heller ikke den sidste.

 

Og der er nu en partner, måske familie der skal på fode igen, det vil tage tid. “I skal som par måske genfinde hinanden i hverdagen og i sexlivet. I skal måske vande jeres egen græsplæne, se det gro og anskue det fra nye vinkler og have sygdom med som modspiller der skal tackles. Men uden hjælp er det som at køre om natten uden lys på bilen. Man kommer frem, men sandsynligheden for at køre galt er indlysende stor. Der er behov for hjælp.

 

Og så er det jeg spørger igen: ‘hvor vigtig er din seksualitet for dig – NU?’

Et forsigtigt gæt: ret meget – og der er professionel hjælp at hente.

Jeg har haft mulighed for at teste Else Olesens nye online kursus ‘sygdom og seksualitet – når kærligheden bliver svær’. Den indeholder 6 videoer samt 4 hæfter, der sobert og sikkert guider dig igennem for hvad du kan gøre i din situation, uanset hvordan den måtte se ud.

Den faglige tilgang er meget høj, men stadig i øjenhøjde så det er til at forstå. Skulle der være lidt sekvenser eller et modul man har behov for at gennemgå en gang mere, så er det smart at det hele ligger online lige til logge ind og gennemgå når du har tiden til det. Måske er det en ide at se sammen med din partner, eller alene hvis du har behov for at fordybe dig i noget konkret, for hvet modul omhandler hver deres punkter.

Selve kurset gør dig i stand til at identificere og sætte ord på netop din situation, overfor lægen, sexologen eller hvem du end måtte komme i kontakt med i sundhedsvæsnet. Du får også et par ‘is brydere’ når det tabubelagte emne skal tages, for det er et ømt emne, det må vi bare se i øjnene – men tabuet skal nedbrydes og du skal klædes godt på til det. Med seriøs råd og vejledning. Din åbenhed vil også sende et signal til den afdeling eller behandler du er i kontakt med, at her er et vigtigt område der skal prioriteres.
Husk, du har krav på hjælp – også selvom den du henvender dig til ikke kan, vedkommende må her hjælpe dig videre til en med rette viden og kompetence.

Else har givet dig muligheden for at stå stærkt fra starten – det er et tilbud der kraftigt kan anbefales.

 og se hendes webshop her

Hun er desuden forfatter til bøgerne ‘Når kærligheden bliver svær‘ og ‘Når rådgivning bliver svær‘ som i tillæg stærkt kan anbefales til sygdomsramte, pårørende og sundhedspersonale og i øvrigt helt generelt.

 

Om Else Olesen:

  • Uddannet sygeplejerske, sexolog og parterapeut
  • Arbejder til daglig på Sexologisk Center Aalborg
  • Skribent hos Dansk Dystoniforening, Skeleroseforeningen m.fl.
  • Foredragsholder og underviser
  • Kendt fra DR3 dokumentaren ‘Sex på Recept’
  • Har privat praksis og driver egen webshop med fokus på hjælpemidler til sygdomsramte

Hold dig opdateret – tilmeld dig nyhedsbrevet: