7. maj markerede Cannabis Danmark sit første leveår med et årsmøde og generalforsamling. En pænt fyldt Trine Bryld sal hos Børns Vilkår i Valby, hvor medlemmer, producenter og øvrige sundhedsintressenter var repræsenteret.

Søs Egelind: Baggrunden og motivationen for Cannabis Danmark

Årsmødet var godt fyldt med oplæg, først af stifter Søs Egelind som berettede om sin vej og overvejelser til at gå all-in baseret på hendes egne erfaringer og ikke mindst den bølge af patienter der siden har berettet og efterspurgt behovet for medicinsk cannabis. Som Søs understregede, så er effekten ikke til at diskutere – set i lyset af alt det medicin hun selv kunne skære fra og være til stede, genvinde appetit og søvn, efter et kræftforløb for 10 år siden. Som mange andre, tålte hun heller ikke den traditionelle medicin som morfin. Hun selvmedicinerede derfor sig selv med cannabis i småkager og joints og fik det gradvis bedre.

Cannabis Danmark blev præsenteret på Folkemødet 2017 og overtog samtidig foreningen Medicinsk Cannabis Forening Danmark som havde Rikke Jacobsen som formand. Rikke er fortsat i Cannabis Danmark med sin store erfaring på området i sekretariatet.

Sundhedsordfører Maybritt Kattrup (LA) Foto: Martin Mogensen

Maybritt Kattrup som sundhedsordfører fra Liberal Alliance, berettede om den svære start rent politisk, men at der nu var kommet fuld fart på, selvom en del lovgivningen mangler at falde på plads. Lovgivningning set i forhold til salg af det som nu må produceres i Danmark.

Forsøgsordningen, som trådte i kraft 1. januar 2018, har haft en træg start grundet stor modvilje fra lægerne, men seneste tal oplyst fra Sundhedsministeret som pt. oplyser at 323 patienter har fået ordineret og at 118 læger har udskrevet. Der er fortsat lang vej, men det går trods alt i den rigtige.

Sundhedsminister: Ingen legalisering og ikke alle patienter skal have adgang til medicinsk cannabis

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) Foto: Martin Mogensen

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby holdt et engageret men bestemt oplæg for regerings politik for ordningen, som udelukkende vil omfatte medicinsk brug. Desuden opfordre hun flere patientforeninger til forskning i medicinsk cannabis for egne patienter og mener at Danmark skal være foregangsland i udvikling og forskning. Også en bedre vejledning til lægerne er på vej og yderligere 5 milliioner kr er afsat til det.

 

Patient advisory board

Julie Eid (tv) og Rikke Jacobsen (th) Foto: Martin Mogensen

Endeligt blev et nyt panel, et patient advisory board præsenteret. Julie Eid er for mand for panelet som mistede sin søn til kræft og på den baggrund donerede et beløb til foreningen. Marianne Højgaard Jensen som er bestyrelsesmedlem i Cannabis Danmark, bliver bindeledet mellem boardet og bestyrelsen.