Efter snart et år med covid-19 og utallige pressemøder med deraf restriktioner der har svinget en del i pendulfart, har det ikke været fokus at udtrætte med endnu flere artikler i et mildt sagt, turbulent år, på dette site. Men med nye agressive mutationer, både en britisk, afrikansk, samt en brasiliansk, mens der der nu rulles vacciner ud, er her nogle pejlemærker og generelle råd. I hvertfald for dig der ser lys for enden af tunnellen.

Synes du livet er hårdt her under covid-19? Så er du ikke alene. I et helt år har mennesker i hele verden været nødt til at tilrettelægge deres liv efter denne pandemi. Mange “borgere har bragt enorme ofre for at udholde COVID-19. Det har haft en ekstraordinær pris, som har udtømt os alle, uanset hvor vi bor, eller hvad vi gør. Under sådanne omstændigheder er det let og naturligt at føle sig apatisk og demotiveret og opleve træthed ”, siger WHO’s europæiske direktør, dr. Hans Henri P. Kluge.

Hvad er corona træthed helt konkret?

Coronatræthed er ikke en sygdom men derimod et psykologisk udtryk der beskriver den naturlige reaktion mennesker har på den usikkerhed og de ændrede omstændigheder og mønstre som en pandemi igennem længere tid har forårsaget. Ikke siden 2. verdenskrig, har vi oplevet så globale konsekvenser. 

Det er naturligvis forskelligt hvordan hver enkelt reagerer, men nogle almindelige tegn på corona træthed er:

  • manglende motivation
  • ændrede spise- og søvnvaner
  • pirrelighed
  • stress over opgaver som man ellers sagtens ville kunne klare
  • koncentrationsbesvær
  • en følelse af håbløshed

Er corona træthed alvorligt?

Corona træthed er farligt for både vores egen og andres sikkerhed. Hvis ikke vi passer på, kunne vi langsomt blive mindre og mindre motiveret til at følge covid-19-anbefalingerne fra myndighederne. Med tiden kunne vi måske begynde at tage let på sygdommen, også selvom den fortsat spreder sig, bl.a. med de nye mutationer som pt ses fra en britisk B117 og sydafrikansk 501.V2 og kræver mange ofre – det ser vi i Storbritannien der har passeret 100.000 døde. Måske bryder vi endda restriktionerne, hvilet medfører en fare for os selv og for andre vi omgås.

De sårbare grupper og hvorfor en vaccine?

En almindelig lungebetændelse er en bakterie infektion der almindeligvis behandles med antibiotika. En lungebetændelse kan være et hårdt forløb, især hvis man i forvejen lider af en kronisk sygdom eller er i behandling for en anden sygdom såsom et kræftforløb.

En corona infektion er markant anderledes, da den er en virus. Der findes 4-6 coronavirus der – indtil fornyelig – blev betragtet som en forkølelsesvirus, lige pånær mers og sars der ligeledes er en coronavirus. Men forskere har en mistanke til kobling mellem en variant der kaldes OC43, der muligvis har sclerose på samvittigheden.

En virus kan ikke behandles med antibiotika eller anden medicin som en bakterie kan. Det samme gør sig gældende med influenza. Af den grund er forebyggende vacciner eneste mulighed. Måske på linje med influenza vacciner. For corona virus er så udbredt globalt, at mutationer – nye varianter, er uundgåelige. Det ser vi både med cluster 5 i Danmark, en britisk og meget kraftigere variant b 117 samt en sydafrikansk der menes endnu mere smitsom

Vaccination er helt frivillig og gratis og tilbydes løbende efter hvilke grupper i samfundet der regnes for mest sårbare for et kritisk forløb. Men yngre uden andre sygdomme, kan også rammes af et hårdt forløb.

Gode råd

  • Forhold dig til myndighedernes anbefalinger og påbud.
  • Strukturer din hverdag med aktiviter, skriv, blog, mal eller på anden måde kreativ.
  • Arbejder du hjemmefra, indret et hjørne kun til dit arbejde, tag tøj på du normalt bruger på arbejde, hold pauser og slut dagens arbejde som du ville normalt og skift til dit hverdagstøj – marker du ikke længere er på arbejde.
  • Husk pauser og ‘mærk’ dig selv, gå en tur i frisk luft, kan også være en køretur for at se noget andet.
  • Spis grundlæggende sundt og varieret – undgå “slik og sukker” fælden.
  • Hold kontakt med dine venner, send positive SMS beskeder, ring, mød i fælles online grupper som FaceTime, Zoom, Skype og lign. hvor I kan drikke hver jeres kaffe og drøfte det i normalt plejer.

Konspiration kontra fakta

Der er naturligvis en mængde mennesker, for hvem fakta og dokumentation, helst er noget de selv skriver og spreder på tværs af sociale medier og myndighedernes anvisninger anfægtes, benægtes og demonstreres mod. I gængs tale kaldes de “sølvpapirshatte” og mener at der ligger en konspiration bag. Det er en farlig vej at følge, da denne gruppe søger en form for desperat sandhed, uagtet at den ikke kan verificeres som ægte.

Se denne video så du undgår at blive snydt:

Tro ikke at det er i nogens interesse overhovedet, at verden rammes af en pandemi der ødelægger mere end den gavner, hverken menneskeligt eller økonomisk. Alle befinder sig i samme båd, så undlad at padle imod det som skal bringe alle sikkert frem og igennem denne pandemi.

Derimod er det fakta, at verden har negligeret advarsler og eksempler på udbrud i verden der potentielt kunne blive globalt, og ikke rustet sig til at håndtere situationen. Beredskabet verden over er blevet underprioriteret, ikke mindst i Danmark, som sundhedministeren erkender.