Tekst & foto: Martin Mogensen

I den forgangne måned har smertelæge Tina Horsted holdt foredrag i Dystoniforeningen om smertebehandling og cannabis.

Tina Horsted er uddannet anæstesi- og smertelæge og indtil for et år siden overlæge på Rigshospitalets tværfaglige smertecenter.

I dag har hun haft egen smerteklinik et år i det indre København og har allerede over 500 patienter i behandling med cannabis fremstillet magistrelt fra Glostrup Apotek. Det være sig dråber og kapsler med THC eller CBD, eventuelt begge dele kombineret.

Selve den fremstillede cannabis, er dyrket i hemmelige gartnerier i Østrig og forarbejdet i Tyskland hvor Glostrup Apotek køber råmaterialet. Der er tale om rensede råmaterialer fra planter i form af THC eller CBD indhold, der herefter udvindes til kapsler eller dråber.

Foto: Martin Mogensen

I forhold til Marinol, som er syntetisk fremstillet THC, er Dronabinol fremstillet af planteudtræk, med langt færre bivirkninger. Det er dog ikke på højde virkningsmæssigt med den hele plante, idet at øvrige cannabinoider, terpener er frarenset og derfor mangler i samspil.

Hvem er så den typiske patient? Lidt overraskende er størsteparten kvinder omkring de 70 år. Alle patienter bliver monitoreret/fulgt for at sikre virkning og undgå bivirkninger. Stort set alle patienter med gavnlig effekt, har kunnet reducere i anden medicin.

Netop hjemvendt fra en konference i USA, kunne Tina berette om hvordan det foregår derovre, hvor mere end halvdelen af staterne har legaliseret til medicinsk brug. Der er det kun lægen der afgør om patienten er egnet til at blive godkendt og få udstedet et særligt ID kort. Herefter er det de såkaldte dispensaries, en form for cannabis apotek – svært bevogtet – hvor der står fagfolk til at hjælpe med at finde en egnet cannabis sort til den sygdom eller symptomer man har. Udover rå cannabis, fås det i mange andre varianter.

Der var rigtig mange spørgsmål fra deltagerne som enten havde afprøvet, bruger eller ønskede at prøve cannabis mod deres dystoni symptomer. Dystoni kan være meget smertefuldt og den gængse smertemedicin er forbundet med mange uønskede og utilsigtede bivirkninger.

Alle læger kan udskrive cannabis præparater fra Glostrup Apotek såfremt de tager ansvaret for behandlingen og monitorer patienten, men ikke mange er villige til det. Det giver Tina mange flere patienter, hvor det kræver en henvisning fra egen læge som heller ikke altid er villige til at give henvisning.

Dronabinol med THC koster ca. 2000,- for 60 kapsler.

Der er pt. mere end et 1/2 års ventetid i hendes smerteklinik.

Læs mere om klinikken på: www.min-smerte.com