En af mine mærke sager er hjælpemidler – vel at mærke optimale hjælpemidler der giver en optimal hverdag, når man er fysisk udfordret. Desværre er tendensen i mange kommuner at 20 år gammel teknologi fra et aldrende hjælpemiddel depot eller teknologi som kommunen har indgået en indkøbsaftale med (og dermed holder andre producenter med produkter der kan tilgodese den enkelte langt bedre, helt ude) kan ‘sælges’ til borgere der har et reelt og stærkt behov for et hjælpemiddel.

Som borger kan man som udgangspunkt gøre sit forarbejde og sætte sig grundigt ind i hvilke muligheder der findes og hvad de kan for lige præcis den borgers reelle behov. Eksempelvis er kørestole meget standard, men der findes rigtig mange bud som dækker behovet bedere og ikke nødvendigvis er dyrere.

En god start er internettet. Kontakt så en konsulent fra det firma som forhandler det og spørg til en privat demo (som naturligvis skal være gratis). Få altid flere demonstrationer af modeller, så du har et vurderings grundlag og få saglig vejledning fra konsulenten. En anden mulighed er messer som Health & Rehab der afholdes i Bella Centret hvert 2. år. På messer kan man se og prøve de nyeste produkter indenfor hjælpemidler. Næste messe afholdes 15.-17. maj 2018. Når du er rimelig sikker i din sag, starter ansøgningen hos kommunen.

Du kan læse en reportage fra seneste messe her Health & rehab messe 2016 hvor iøvrigt 2 teknologier blev taget med i et projekt jeg selv er en del af.

Odense Kommune er en af dem der har har gennemført projektet ‘Min hverdag med teknologi’ der forløb over 1 år med 15 familier med forskellige udfordringer. Efter en lidt kikset start (hvis man ikke er bevidst om hvad der aktuelt på markedet), blev mere tidssvarende teknologier taget ind og tilbudt til test hjemme hos borgerene.

Konklusionen på projektet er endnu ikke klarlagt, det fortsætter 1 år mere, dog uden nye teknologier. Der blev i afholdt 3 dage i løbet af et år hvor man kunne skrive sig på udvalgte teknologier man ønskede at afprøve.

Dog kan man i en meget afgrænset version, se nogle muligheder i 3 rum i Odense der kaldes ‘Det Hjælpsomme Hjem’. Det består af et køkken, soveværelse samt bad/toilet. Det repræsenterer dog ikke i tilstrækkelig grad nyeste teknologi.

Se en kort video fra det Hjælpsomme Hjem i Odense:

https://youtu.be/UwPeNwo5kWs